Wandelaars en hikers
Door: Ikzelf
Blijf op de hoogte en volg Charlot
14 April 2018 | Suriname, Paramaribo
Van 4 tot 7 april is er een vierdaagse geweest. Omdat ik de Nijmeegse vierdaagse feesten gewend ben en regelmatig langs de kant van de Nijmeegse vierdaagse had gestaan, waren mijn verwachten voor deze avondvierdaagse erg laag. Sterker nog, ik wilde eigenlijk helemaal niet gaan kijken. Toen ik op woensdagavond een taxi pakte naar de Gebroeders Pernardstraat om Mike op te zoeken wist ik niet wat er om me heen gebeurde. Twee straten van Mike's blok reed de taxi recht door de route heen. Overal was muziek en er stonden allemaal mensen. Bij Mike aangekomen zei ik dat onze hongerige buiken even moesten wachten en dat we terug moesten om te gaan kijken. Een muziek hotspot was blijkbaar precies op het punt waar wij stonden. We hebben gekeken naar groepen mensen die in allerlei traditionele kleding voorbij kwamen, met muziek en met allerlei soorten dansen. Waar ik had verwacht dat gewoon een groep wandelaars een beetje door de stad zouden lopen, was het een groot multicultureel feest waarbij de Chinezen, Hindoestanen en Marrons allemaal iets van hun cultuur lieten zien. We stonden een uur lang te kijken en een van de meisjes die bij ons in de buurt stond heeft me uit gelegd hoe de vierdaagse hier in zijn werking gaat. Zij was immers door ons gefascineerd, we waren de enige blanken in de omgeving.
Maandag 9 april was het dan eindelijk zover! Ik ging op reis. Eindelijk dat binnenland in. Eindelijk naar de jungle waarvoor ik naar Suriname wilde. Om tien uur 's morgens melde we ons bij het vliegveld waar we met een klein vliegtuigje naar Kajana zouden vliegen, een klein vliegveldje aan de Gran Rio rivier. Met onze groep van vier mensen vlogen nog tien andere mee. Bij het instappen in het vliegtuig grapte ik wat met de andere mensen over dat ik naast de piloot zou gaan zitten. En dat vond de piloot dikke prima. Ik heb nog nooit zoveel van een vlucht genoten. Om naast de piloot te zitten en te zien hoe een vliegtuig in zijn werk gaat was fascinerend maar het uitzicht vanuit de lucht over de jungle was adembenemend. Na het landen en een boottocht van een half uur kwamen we aan op Awaradam. Een klein resort waar we een tussenstop maakte. Hierna begonnen we aan een boottocht van drie uur naar het basiskamp. Een houten kont werd beloont met het prachtige uitzicht van een stroomversnelling in Gran Rio, midden in de jungle. Hier zijn we drie dagen gebleven, waarvan we twee dagen zijn wezen hiken. Naar schilpadheuvel en bloemenheuvel. In totaal hebben we tien uur door je jungle gewandeld, heuvels beklommen en dieren gespot. Ik was uitgeput, maar de mooie uitzichten, de apen en de papegaaien had ik niet willen missen. Onze gids Elton maakte vertelde er mooie verhalen bij en de kok Geraldina maakte op houtvuur lekkere eitjes voor ontbijt en rijst met kip als diner. De laatste dag van onze reis hebben we doorgebracht op Awaradam, waar we gezellig om een kampvuur hebben gezeten met de Nederlandse senioren en de Duitse reizigers die daar waren. We hebben mooie verhalen uitgewisseld en het was een goede afsluiting van een week in de amazone. Helaas vlogen we de dag daarna naar huis en ons normale leven.
Maandag beginnen de scholen weer en het ziet er naar uit dat het vrijwilligerswerk dat ik wilde gaan doen is geregeld. Mijn wekelijkse ritme gaat er dan hopelijk iets anders uitzien. Het is afwachten op de foto's van onze specialist Frank, dus meer foto's volgen nog.
Ik houd je op de hoogte!
Groetjes uit Suriname
15 April 2018 - 16:19
Truus Hermans:
Charlot,
Je hebt de paasvakantie goed benut! De foto's die je geüpload hebt en je verhaal spreken boekdelen. Ik ben benieuwd naar de rest van de foto's.
Truus -
27 April 2018 - 10:51
Kees-Jan:
Hoi,
Een late reactie van mij nadat ik van jullie allemaal de blogs gelezen heb. Volgens mij waren jullie allemaal heel erg actief en hebben jullie een goede vakantie gehad. Leuk hoor! :-)
Ben je met het vrijwilligerswerk begonnen? Wat doe je precies en hoe bevalt het? Ik lees het graag in je volgende blog.
Fijn weekend,
Kees-Jan